Πηνελόπη

Η Πηνελόπη της Θάλασσας: προτάσεις φιλαναγνωσίας

Η Πηνελόπη της Θάλασσας της Gema Sirvent έρχεται να πει την ιστορία της και να αντιπαρατεθεί με την Ομηρική Πηνελόπη. Της δίδαξαν να υπακούει, να μένει σιωπηλή, να κάνει υπομονή, αλλά εκείνη πίστεψε πως το μονοπάτι της δεν είναι προδιαγεγραμμένο και ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από αυτόν που χωρά στα μάτια της. Έτσι ξεκίνησε να περπατά και χωρίς να το καταλάβει, έφθασε στην παραλία. Εκεί, την περίμενε μια βαρκά. Την έσπρωξε στη θάλασσα και άνοιξε πανιά για το δικό της ταξίδι.

Προτεινόμενες ηλικίες ανάγνωσης: +9 ετών – ενήλικοι

Το βιβλίο είναι διηλικιακό, δηλαδή μπορεί να απευθυνθεί τόσο σε ανήλικο όσο και σε ενήλικο αναγνωστικό κοινό. Έτσι, μπορούμε να προτείνουμε πλούσιο διαθεματικό υλικό για να ανατρέξει κανείς μετά την ανάγνωση του βιβλίου.

Από την ετυμολογία του ονόματος η Πηνελόπη προέρχεται από το πήνη «νήμα» και πιθανόν το ρήμα λέπω «ξετυλίγω», οπότε Πηνελόπη δεν είναι άλλη από αυτήν που ξετυλίγει το νήμα, δηλαδή την υφάντρια.  Το ερώτημα που προκύπτει είναι: τελικά ποιο νήμα ξετυλίγει η Πηνελόπη;

Αν θέλουμε να δούμε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του χαρακτήρα της Πηνελόπης μέσα στο ομηρικό έργο Ιλιάδα, μπορούμε να ανατρέξουμε στη διατριβή της Audrey Wen από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα με τίτλο: PENELOPE, QUEEN OF ITHAKA A study of female power and worth in the Homeric society.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο blog της Μικρής Σελήνης.

Mikri Selini
admin@mikriselini.gr
No Comments

Post A Comment